Duurzame energie

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, duurzame energie, maar velen weten niet eens precies wat het allemaal is. Misschien hebt u al eens uw energieverbruik berekend en bent u geschrokken van alle energie die verloren gaat. Vaak is dit dan nog eens energie die opgewekt wordt met fossiele brandstoffen, wat schadelijk is voor het milieu.

Duurzame energie is energie welke opgewekt is op een manier welke niet schadelijk is voor de omgeving en welke geen gebruik maakt van eindige brandstoffen, zoals fossiele brandstoffen zoals steenkool en dergelijke. Duurzame energie is dus in die zin exact hetzelfde als groene energie en alternatieve energie. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie en windenergie.

De investering en onderhoud van bijvoorbeeld een windmolenpark is in feite duurder dan de bouw van een kolencentrale of zelfs een kerncentrale. De elk jaar hoger wordende energierekening is daar het bewijs van. Maar hoe komen we idealiter van die steeds hoger wordende rekening af en hoe stapt u zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk over naar duurzame energie?

De realiteit is dat dit waarschijnlijk nooit voor de volle 100% mogelijk is. Maar u kan zeker een deel van de energie welke u gebruikt vervangen door duurzame energie die u zelf, gratis op kan wekken.

duurzame energie


Het enige wat hiervoor nodig is, is een investering in een relatief prijzig systeem voor het opwekken van duurzame energie. De energie die u er echter mee opwekt, is gratis, en kan makkelijk voor een deel de vervuilende conventionele energie vervangen. Hiermee brengt u uw eigen energierekening behoorlijk omlaag en brengt u ook nog eens een goede bijdrage aan het milieu.

Duurzame energie begint in feite thuis, bij u, en niet bij een energiemaatschappij welke helemaal geen interesse heeft om faciliteiten te bouwen voor duurzame energie, tenzij ze daar extra aan kunnen verdienen. Het geheim van duurzame energie is echter dat u het zelf op kan wekken, maar daar moet u dan wel wat voor willen doen.

U kunt op verschillende manieren gebruik maken van duurzame energie. Zo kunt u een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp laten plaatsen. Dit zijn energievormen die het milieu niet schaden en die bovendien zorgen voor een lagere energiefactuur.

Energieverbruik berekenen

Hebt u altijd een hoge energierekening maar weet u niet hoe dit komt? Dan kan het interessant zijn om uw energieverbruik te berekenen! Zo ontdekt u snel waar de grote energieverbruikers zitten in uw woning. Daarna kan u beslissen om over te schakelen op duurzame energie. 

Meer over Duurzame energie

Zelf energie opwekken
Zelf energie opwekken
Duurzame energiebronnen
Energiebesparende investeringen
Hernieuwbare energie


Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen