Ecologie

Als je aan ecologie denkt, denk je vaak ook meteen aan groene energie. Maar wat is groene energie precies? Groene energie is bruikbare energie die opgewekt is door gebruik te maken van reeds aanwezige energiebronnen die niet eindig of vervuilend zijn.

Dit houdt in dat groene energie elektriciteit kan zijn, maar ook warmte of koelte, bewegingsenergie of andere vormen van energie. Voorwaarde is wel dat die groene energie opgewekt is uit een energiebron die zoals gezegd niet eindig of vervuilend is. Fossiele brandstoffen zijn eindige energiebronnen, er is immers een beperkte hoeveelheid van en het zal op een gegeven moment op zijn. Kernenergie is daarentegen niet eindig, maar is wel vervuilend, zeker als er iets mis gaat met een kerncentrale, dan is de ecologische ramp niet te overzien.

ecologie

Zonne-energie en windenergie

Als je goed gelezen hebt, dan heb je reeds de conclusie kunnen trekken dat groene energie in feite alternatieve energie is, zoals zonne-energie of windenergie, maar ook thermische energie is een vorm van groene energie. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van vulkanisch gebied of met behulp van warmtepompen kan groene energie opgewekt worden voor bijvoorbeeld de verwarming van een huis. De warmte wordt uit de grond gehaald en in het huis vrij gelaten, en deze uitwisseling kan vrij eenvoudig plaats vinden met vloeistofpompen en warmtewisselaars. De pompen kunnen vrij eenvoudig aangedreven worden met een alternatieve energiebron, zoals zonne-energie. Enkele toepassingen van alternatieve energie zijn windmolens, zonnepanelen en zonneboilers

Maar ook zonne-energie en windenergie zelf zijn een alternatieve vorm van energie en ook groene energie. Deze is namelijk opgewekt zonder vervuilende methodes en ook nog eens uit energiebronnen die niet eindig zijn. Het zal immers altijd waaien en de zon geeft de komende miljoenen jaren ook nog wel voldoende licht zonder dat we er iets aan hoeven doen. Deze methodes zijn dus compleet milieuvriendelijk en kunnen gebruikt worden zonder consequenties voor milieu en ecologie. Alternatieve energiebronnen worden daarom ook wel natuurlijke energiebronnen genoemd.

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen