Warmtepomp

Een warmtepomp gebaseerd op natuurlijke, groene energie kan een waardig alternatief bieden voor de traditionele vormen van verwarming in de woning die gebaseerd zijn op olie of gas.

Werking warmtepomp

De werking van een warmtepomp is niet zo ingewikkeld zoals het op het eerste moment lijkt. De warmtepomp haalt warmte op via een warmtewisselaar uit onuitputbare bronnen zoals de lucht, de bodem of het grondwater. Het is daarom een bron van duurzame energie en warmte. 

Aanleg warmtepomp

De aanleg van een warmtepomp houdt grote werkzaamheden in en is daarom in de eerste plaats geschikt voor nieuwbouw. Een waterpomp werkt immers met speciale radiatoren voor lagetemperatuurverwaming. Ook de installatie van de pomp zelf betekent een grote ingreep in een bestaande woning.

Het vervangen van radiatoren en het installeren van een warmtepomp zelf zullen in dat geval enorme kosten met zich meebrengen, een hybride systeem, dat een warmtepomp combineert met een gasketel, kan hier echter een oplossing bieden.

Voordelen van een warmtepomp

De installatie van een individuele warmtepomp biedt tal van voordelen: 

voordelen warmtepomp- Milieuvriendelijk: aangezien de warmtepomp haar energie grotendeels uit de natuur haalt biedt het systeem een groen en duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingsbronnen.

- Laag verbruik: een warmtepomp verbruikt een minimum aan energie op voorwaarde dat de woning voldoende geïsoleerd is.

- Goedkoop: omdat de warmtepomp haar energie voor meer dan driekwart uit natuurlijke bronnen haalt zijn de kosten voor de aankoop van fossiele brandstoffen minimaal.

- Onderhoudsvrij: een warmtepomp vergt in tegenstelling tot bv. verwarmingsketels weinig of geen onderhoud.

Nadelen van een warmtepomp 

De warmtepomp heeft één groot nadeel: de prijs van de warmtepomp. Individuele warmtepompen zijn daarom zelden rendabel. De aankoopprijs schommelt immers tussen 20 000 en 40 000 euro. Een hybride pomp is daarentegen veel goedkoper (ongeveer 5 000 euro) en kan wel een groene oplossing bieden voor individuele woningen.

Indien u beslist een warmtepomp te installeren zal uw installateur nagaan welk systeem het best bij uw woning past en welke natuurlijke energiebron gebruikt moet worden voor een optimaal rendement.

Verwant met Warmtepomp:

Warmtepomp kosten
Werking warmtepompen
De prijs van een warmtepomp
Offertes warmtepompen
Prijs warmtepomp

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen