In deze tijden waarin energie steeds duurder wordt, wordt het ook steeds rendabeler om naar andere vormen van energie te zoeken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van uw woning zou het uitstekend zijn als er een goede milieuvriendelijke manier was om uw huis te verwarmen zonder nog direct of indirect gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
Een warmtepomp blijkt hiervoor bijzonder veelbelovend te zijn en kan ingezet worden als goede manier om een huis te verwarmen tegen lage kosten. Met het oog op ecologie en groene energie zijn warmtepompen zeer hoopgevend en er wordt tegenwoordig veel onderzoek naar gedaan. Voor u een soort warmtepomp aanschaft, kijkt u best even uit naar de kosten voor een warmtepomp.
De meest bekende warmtepomp is in feite uw eigen koelkast. In de koelkast wordt een vloeistof rondgepompt welke op lage temperatuur verdampt, en op hoge temperatuur condenseert. Op deze manier wordt uw koelkast gekoeld, en in principe de ruimte waarin de koelkast staat opgewarmd.
De werking van een warmtepomp klinkt zeer ingewikkeld maar eigenlijk is het een eenvoudig principe. De vloeistof wordt met een pomp in de koelkast zelf gepompt, waar deze door middel van verdamping warmte onttrekt uit de omgeving. Hierdoor wordt de koelkast van binnen koel.
Vervolgens wordt het gas welke nu warmer is naar een compressor geleid alwaar het onder druk wordt gezet. Door de verhoogde druk condenseert de vloeistof weer, waardoor de warmte wordt afgegeven aan de omgeving, en waarna de cyclus weer van voren af aan begint.
Een warmtepomp werkt in feite niks anders, ware het niet dat de werking potentieel ook omgedraaid kan worden. Daarom is het mogelijk om met een warmtepomp op de schaal van een huis zowel te koelen als te verwarmen. De warmte wordt slechts de andere kant op getransporteerd. Warmtepompen zijn echter nog steeds niet goed uitontwikkeld en niet elke locatie is even geschikt voor een warmtepomp.
Er zijn verschillende warmtepompen, lucht/lucht, lucht/water en water/water warmtepompen. Het verschil zit hem erin dat in het eerste geval warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken om deze in huis vrij te geven. De tweede onttrekt warmte uit het water en de derde ook, maar gebruikt water om deze warmte te transporteren en vrij te geven. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en nadelen en niet elk systeem is geschikt om in elk klimaat te gebruiken.
Lucht/Lucht systemen zouden bijvoorbeeld een bijzonder slecht rendement hebben in een klimaat waarin de temperatuur tot diep onder het vriespunt kan zakken, en grondwarmtepompen werken slechts beperkt als er bij lang aanhoudende vorst de warmte in de grond uitgeput raakt. Afhankelijk van het type varieert de prijs van de warmtepompen ook wat.
Naast de plaatsing van een warmtepomp, zijn er ook enkele andere duurzame investeringen zoals zonnepanelen, zonneboilers en windmolens.
Vind een goedkope warmtepomp door het vergelijken van offertes van warmtepompen.
Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:
© 2018 Ecoportaal.be