Werking warmtepompen

Warmtepompen zijn een verschijnsel welke steeds meer in de media komen. Het zijn dan ook een uitstekend middel om gebruik te maken van groene energie. Warmtepompen zijn milieuvriendelijk omdat ze duurzaam zijn en geen belasting zijn voor het milieu om uw huis behaaglijk warm te houden. Echter velen weten niet hoe een warmtepomp precies werkt, terwijl warmtepompen al decennia lang in onze huizen voor komen.

De koelkast is een uitstekend voorbeeld van een warmtepomp. Er wordt gebruik gemaakt van een vloeistof om warmte uit de koelkast te halen en deze naar buiten de koelkast te transporteren, met als effect dat de koelkast van binnen koel blijft. Een vriezer werkt volgens exact hetzelfde principe, maar werkt er alleen harder voor om de temperatuur tot ver onder het vriespunt te brengen. De manier waarop deze systemen werken is vrij eenvoudig.

Een gas wordt onder druk gebracht zodat deze vloeibaar wordt. Vervolgens wordt dit rondgepompt door een netwerk van leidingen in de koelkast waar de druk verlaagt wordt, waardoor het gas weer wil verdampen. Voor het verdampen is warmte nodig, welke uit de binnenkant van de koelkast gehaald wordt. Deze warmte wordt opgenomen door de vloeistof welke in een gas verandert, en die wordt doorgepompt naar een radiator waar de vloeistof zijn warmte weer afgeeft, waarna de cyclus zich steeds weer opnieuw herhaalt.

Dit is een klassiek voorbeeld van een warmtepomp, en een warmtepomp om uw huis te verwarmen of te koelen werkt in essentie volgens exact hetzelfde principe. Daarbij zijn er meerdere soorten warmtepompen, namelijk lucht aan lucht, water aan lucht en water aan water warmtepompen. Het verschil tussen deze warmtepompen is waar de warmte vandaan gehaald wordt, en hoe deze warmte getransporteerd en vrijgegeven wordt. Een lucht aan lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht om deze uiteindelijk aan de lucht in huis weer vrij te geven. Een water aan lucht haalt warmte uit water of uit de grond (of het grondwater) om deze aan de lucht in huis vrij te geven. Water aan water geeft de warmte aan water af in huis, bijvoorbeeld aan een CV systeem of een boiler.

De werking van warmtepompen is zeer eenvoudig. Het probleem zit hem echter in de toepassing van de techniek op grote schaal waardoor het vaak kostbaar en ingewikkeld is om dit op grote schaal toe te passen. Als de installatie echter voltooid wordt kan een warmtepomp systeem in huis voor uitstekende verwarming zorgen terwijl deze tot wel 50% zuiniger is met energie dan een hoog rendement CV ketel welke op gas werkt. Daarom wordt met de stijgende energieprijzen de warmtepomp steeds interessanter qua toepassing en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan om deze systemen efficiënter en goedkoper te maken.

Verwant met Werking warmtepompen:

Warmtepomp kosten
Warmtepomp
De prijs van een warmtepomp
Offertes warmtepompen
Prijs warmtepomp

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen