Zelf een windmolen maken

Als u energie uit de wind wilt halen, dan heeft u in eerste instantie een windmolen nodig. Met een windmolen kan u de energie van de wind omzetten in mechanische energie. De mechanische energie op zijn beurt drijft dan weer een generator aan welke elektriciteit opwekt.

zelf een windmolen makenEchter voordat het zover is, moet u eerste een goed idee hebben wat voor soort windmolen u wilt maken. Er zijn verschillende ontwerpen windmolens, variërend van de oude klassieke wiekmolens zoals we die al eeuwen gebruiken, tot hypermoderne bolvormige molens en er zijn zelfs snaarmolens, hoewel deze discutabel niet meer onder molens vallen.

Om zelf een windmolen te maken kan u het het beste simpel houden. Dit houdt in dat u het beste een molen kan bouwen met drie wieken. U kan ervoor kiezen een gerichte klassieke molen te maken, of een omnidirectionele molen. De omnidirectionele molen is eenvoudiger omdat deze niet in de wind gericht hoeft te worden. Een gerichte molen is echter iets efficiënter en kan makkelijker uit de wind gedraaid worden als het weer te heftig wordt. Echter om de dingen simpel te houden is een omnidirectionele molen het eenvoudigst.

Een omnidirectionele windmolen maakt gebruik van windenergie doordat deze uit 3 wieken bestaat, waarvan elke wiek een andere kant op staat in een 120 graden opstelling. Op deze manier staat er altijd 1 wiek vol in de wind en de anderen uit de wind, wat voor de ronddraaiende beweging zorgt. Deze molen is zo simpel te maken dat een doormidden gezaagde pijp voor de wieken en 2 ronde houten platen volstaan om de molen van te bouwen. Een centrale as zorgt voor de stevigheid en dat de energie overgebracht kan worden naar een generator, die u overigens ook zelf kan maken.

Kijk op het internet rond voor vele schema's welke gepubliceerd zijn voor het bouwen van een windmolen. U zal versteld staan van de mogelijkheden en hoe simpel sommige principes zijn dat u zelfs geen speciaal gereedschap nodig heeft om gebruik te maken van windenergie. Stroom kan erg goedkoop opgewekt worden, en windmolens zijn mogelijk wel de meest goedkope manier van allemaal.

Naast windenergie is elektriciteit opwekken met zonne-energie ook een interessant alternatief. Zo kunt u zonnepanelen of een zonneboiler aanschaffen om uw energiekosten te drukken. Als u echter niet weet waar de hoge energiekosten vandaag komen, is het aan te raden om uw energieverbruik te berekenen. Zo zal u snel ontdekken waar de grote energieverbruikers in uw woning schuilzitten. 

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen