Zelf zonnepanelen maken

Zonne-energie is een van de beste manieren om kosten te besparen op de energierekening. Uw huis verwarmen met groene energie is zeer goed voor het milieu en uw energiekosten. Echter de aanschaf van zonnepanelen en de kosten voor de installateurs van zonnepanelen is dusdanig dat het voor veel mensen niet direct haalbaar is.

De oplossing hiervoor is zelf zonnepanelen maken. Veel mensen weten het niet, maar het is heel goed mogelijk om zelf zonnepanelen te maken met vrij eenvoudige constructies. Een zonnepaneel is in feite namelijk niet meer als een bak met daarin zonnecellen en een glasplaat er bovenop.

Bedenk echter wel dat er ook enkele nadelen zijn aan het zelf maken van zonnepanelen. Zo zal het rendement en kwaliteit van de zonnepanelen waarschijnlijk een stuk lager liggen dan zonnepanelen van een professionele installateur. 

zelf zonnepanelen maken


Zelf zonnepanelen maken vergt echter wel wat technisch inzicht en een goed bouwplan. Als eerste dient u te bepalen hoe het zonnepaneel als deze eenmaal klaar is bevestigd moet worden. Hier moet u namelijk rekening mee houden qua constructie. Het simpelste is om eenvoudige hoekijzers te gebruiken voor de bevestiging, zodat de constructie van het zonnepaneel zo eenvoudig mogelijk kan blijven. Voor de bak van de zonnepanelen kan u in principe hout gebruiken, maar u moet er rekening mee houden dat hout krimpt en uitzet onder temperatuurverschillen, dus de bak moet ongeveer een millimeter speling hebben rond de zonnecellen anders loopt u het risico deze te beschadigen.

De zonnecellen dienen onderling verbonden te worden, en u kan dit doen door ze eenvoudig aan elkaar te solderen waarbij u zorgt dat u per paneel ongeveer 14 tot 15 volt opwekt. U kan dit bereiken door de zonnecellen serieel met elkaar te verbinden tot groepen die de gewenste spanning opwekken, en vervolgens de groepen parallel met elkaar te verbinden om het stroomsterkte te verhogen. Als u dat eenmaal voor elkaar heeft kan u de zonnecellen in de bak monteren, waarna u het geheel afdekt met een glasplaat die op zijn plek gehouden wordt met een lijst. Bij de aanschaf van de glasplaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u een zo helder mogelijk glas type krijgt. Glas houdt namelijk een deel van de zonnestralen tegen en voor een goede werking van het zonnepaneel is het belangrijk dat het glas zo veel mogelijk door laat.

Vergeet overigens niet een goede waterdichte koppeling te maken voor de verbinding van het zonnepaneel met uw elektrische installatie. Ook is het belangrijk om de bak en lijst van het zonnepaneel goed te lakken of beter nog geïmpregneerd hout te gebruiken zodat het hout na verloop van tijd niet gaat rotten door de weersinvloeden. Op deze manier is het vrij eenvoudig zelf zonnepanelen te maken. Bovendien is gebruik maken van zonne-energie een zeer goedkope oplossing voor uw woning.

Verwant met Zelf zonnepanelen maken:

Subsidies zonnepanelen
Zonnepanelen berekenen
Vergunning zonnepanelen
Lening voor zonnepanelen
Verzekering zonnepanelen
Goedkoopste zonnepanelen
Goedkope zonnepanelen
Soorten zonnepanelen

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen