Zonnepanelen berekenen

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen, dan wilt u natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om efficiënt gebruik te maken van een zonnepanelen systeem, en wat u moet doen om de terugverdientijd zo kort mogelijk te maken. Zonnepanelen berekenen volgt een eenvoudige logica die echter nauwkeurig dient te gebeuren.

De prijs van zonnepanelen is niet gering, en een fout kan al snel honderden euro's kosten. Om deze kosten te beheersen is het van belang om van tevoren zo goed mogelijk uit te zoeken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw systeem.

De terugverdientijd van zonnepanelen is van verschillende factoren afhankelijk, namelijk de investeringskosten, eventuele subsidies, en het rendement van de zonnepanelen, dat wil zeggen, de opbrengst van de zonnepanelen. Deze opbrengst is misschien nog wel de belangrijkste factor in de berekening van de zonnepanelen.

Het rendement van de zonnepanelen wordt berekend volgens 4 factoren, zijnde het geïnstalleerde vermogen in piekwatt, het aantal zonne-uren, de hellingshoek en oriëntatiehoek en het rendement van de omvormer.

zonnepanelen berekenen Het geïnstalleerde piekwatt vermogen is niks meer als de hoeveelheid stroom welke opgewekt kan worden bij een zonnestraling van 1000W per vierkante meter.

Helaas kan niemand van te voren het aantal zonne-uren berekenen, dus voor dat moeten we uitgaan van een gemiddelde. Voor de berekening gaan we ervan uit dat de vier vierkante meter aan zonnepanelen hebben, dus 4 kilowatt piek.

Voor het aantal zonne-uren kunnen we uit gaan van 850 uren per jaar, wat dus neer komt op 4*850 = 3400kWh per jaar. Omdat het aantal zonne-uren per jaar kan verschillen, stel dat we een natte zomer hebben, dan kan het zijn dat we zo'n 15% minder zonne-uren hebben, waardoor we 3400-15%=2890 kWh per jaar kunnen opwekken.

Dat is een realistisch getal welke elk jaar gehaald moet kunnen worden, op voorwaarde dat de zonnepanelen goed gericht zijn en onder een juiste hoek staan voor maximale efficiëntie. Hier moet u dus goed opletten als u de installatie van zonnepanelen voor zich neemt.

Met dit getal, 2890 kWh kan u een berekening maken hoe lang het duurt voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdient. U neemt de totale kosten van het zonnepaneel systeem, trekt hier de subsidies voor zonnepanelen af die u krijgt per opgewekte kWh, en u houdt een totaalbedrag over welke het zonnepanelen systeem u daadwerkelijk kost.

Met de opgewekte energie kan u echter flink geld besparen, welke u op jaarbasis kan berekenen. Door de opgewekte energie in korting te brengen op uw energierekening weet u wat u per jaar gaat besparen, en met dit bedrag kan u het aantal jaren berekenen welke het zou kosten om uw zonnepaneel systeem weer terug te verdienen. Vergeet niet om prijzen van zonnepanelen te vergelijken bij verschillende zonnepanelen installateurs.

Verwant met Zonnepanelen berekenen:

Subsidies zonnepanelen
Zelf zonnepanelen maken
Vergunning zonnepanelen
Lening voor zonnepanelen
Verzekering zonnepanelen
Goedkoopste zonnepanelen
Goedkope zonnepanelen
Soorten zonnepanelen

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen