Zonnepanelen reinigen

Veel mensen realiseren zich het niet, maar vuil op de zonnepanelen kan er voor zorgen dat de efficiëntie en het rendement van de zonnepanelen sterk terug kan lopen. Dit energieverlies kan wel oplopen tot 35 tot 30%, alleen maar door stof en vuil welke zich in de loop van de tijd op het zonnepaneel verzamelt.

zonnepanelen reinigenU kan dit vergelijken met smerige ramen. Als u uw ramen niet wast, zal u na verloop van tijd ontdekken dat de lichtinval steeds geringer zal worden, ook al kan u nog steeds goed naar buiten kijken. Dit komt door een dunne laag vuil welke zich na verloop van tijd aan uw venster gaat hechten, iets wat regen en de natuur zelf niet zal reinigen.

Om deze reden worden de ramen regelmatig gewassen, maar hetzelfde zou natuurlijk ook met uw zonnepanelen moeten gebeuren. Uw zonnecellen in het paneel zitten namelijk ook achter glas en als hier zich vuil op gaat hopen, en erger nog zelfs, mos en zand, is het nodig de zonnepanelen te reinigen.

Echter kan u niet zomaar met een emmer sop naar een zonnepaneel toe gaan en deze even lekker afschrobben. Dat werkt wel voor uw ramen, maar niet voor een zonnepaneel. Het glas van een zonnepaneel is vaak voorzien van een coating welke ervoor zorgt dat het zonlicht er niet door gereflecteerd wordt. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen deze laag beschadigen waardoor het middel erger is dan de kwaal.

Het beste kan men zonnepanelen met handwarm water nat maken en met een zachte spons schoon maken. Hierna kan u de zonnepanelen gewoon laten drogen. Gebruik in geen geval middelen om watervlekken te voorkomen of andere agressieve schoonmaak middelen. Deze laten zelf weer een laagje achter op het glas van uw zonnepaneel, wat uw schoonmaakwerk weer teniet doet. Beter is het gewoon te laten drogen en schoon water te gebruiken welke liefst geen kalk bevat. Afspoelen met gedemineraliseerd water is derhalve een goed idee. Na het reinigen van uw zonnepanelen moet de opbrengst gelijk weer terug zijn op het oude niveau.

Meer over Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen schoonmaken


Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen