Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zitten buiten op uw dak, maar vaak realiseert men zich niet dat deze zonnepanelen regelmatig schoongemaakt moeten worden. De reden waarom is redelijk eenvoudig: Er zit veel stof in de lucht, die op den duur ook neerslaat op uw zonnepanelen.

U kan hierbij denken aan fijnstof en andere luchtdeeltjes welke door voertuigen in de lucht zitten, maar ook andere stofdeeltjes zoals pollen sporen en bijvoorbeeld fijn zand welke soms met regen uit de Sahara meegenomen wordt. Al deze verontreinigingen koeken vast op uw zonnepanelen, wat natuurlijk de doorlating van licht ernstig bemoeilijkt.

Door vervuiling van zonnepanelen kan de opbrengst van een zonnepaneel met wel 30% of misschien nog meer verminderen, waardoor het beter is om ze van tijd tot tijd schoon te maken. Het reinigen van zonnepanelen is echter niet zomaar even met een allesreiniger en een dikke spons afsoppen.

Doordat zonnepanelen vaak voorzien zijn van speciale coatings om de lichtdoorlaatbaarheid zo goed mogelijk te maken en reflecties te voorkomen, kan men het beste ver weg blijven met chemicaliën en schurende sponzen om zo beschadiging van uw zonnepaneel te voorkomen.

Het beste kan u zonnepanelen reinigen met een zachte spons en gewoon water. Zo weet u zeker dat u de zonnepanelen niet onnodig beschadigt in een poging ze schoon te maken. Als u niet bij de zonnepanelen kan, kan u natuurlijk altijd een lange stok nemen met daaraan een natte spons bevestigd.

Maak u niet druk om watervlekken tijdens het opdrogen, deze zijn minder erg dan een laag vuil welke zich op uw zonnepanelen heeft vastgekoekt en zullen bij de volgende regenbui naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. Als er echter zand op uw zonnepanelen zit kan u ze beter eerst goed afspuiten, dit om krassen met de spons te voorkomen.

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen